woensdag 2 december 2009

Schotse drum majors centraal tijdens The Fulda Military Tattoo



The Fulda Military Tattoo 2009 had 13 en 14 november een wereldpremière. Vijftig Drum Majors uit de gehele wereld waren naar het Duitse Fulda afgereisd voor een show onder leiding van wereldkampioen William Jordan.

Voor de vierde keer werd in de Duitse stad Fulda een Schots georiënteerde taptoe gepresenteerd, The Fulda Military Tattoo. Een taptoe die met recht een, kleiner, zusje van The Edinburgh Military Tattoo mag worden genoemd. Na het succes van 2000, 2004 en 2007 stond deze taptoe weer geheel in het teken van Schotland. En dat betekende een Schotse thema, veel pipe bands en dit jaar ook veel Schotse drum majors.

Drie voorstellingen, een op vrijdag en twee op zaterdag, met optredens van hoofdzakelijk militaire orkesten vulde het taptoeprogramma. Bijzonder spectaculair waren de optredens van de orkesten ‘Das Rekrutenspiel 16-2 der Schweizer Militärmusik’, ‘Die Tambouren Schweizer Armeespiel’ en ‘The Royal Swedish Navy Cadet Band’. Een opvallende entree maakte ‘The Band of The Prince of Wales’s Division’ die zingend met Men of Harlech de taptoehal binnenmarcheerden.




Maar het grootste aandeel in The Fulda Military Tattoo was toch voor Schots georiënteerde bands en displays. Er was natuurlijk het gebruikelijke onderdeel The Massed Pipes and Drums dat was samengesteld uit:
•    The Pipes and Drums, 4th Battalion The Royal Regiment of Scotland;
•    The Lothian and Borders Police Pipe Band (Edinburgh), Scotland;
•    The Gordon Highlanders Pipes and Drums, Denemarken;
•    The Manchester Regional Police and Fire Pipe Band, Verenigde Staten;
•    The International Pipes and Drums (samengesteld uit pipe bands uit Duitsland).

De Schotse folkband PiperActive en de Edinburgh Military Tattoo Highland Ceillidh Dancers zorgde voor een leuke show met moderne Schotse muziek en highland dancing.


Bijzonder onderdeel was ‘The Drum Major Challenge Fulda 2009’. Een show van 50 Schotse drum majors, afkomstig van doedelzakbands uit 9 landen (waaronder ondergetekende), die speciaal naar Fulda waren gekomen. Nog nooit eerder waren zoveel drum majors op één taptoe bij elkaar geweest. Tijdens de show formeerde 40 drum majors het St. Andrews Cross uit de Schotse vlag. Europees kampioen 2009 William Jordan (ex drum major 1st Bn. Argyll & Sutherland Highlanders), uit Schotland, verzorgde met 10 andere drum majors, waar onder diverse internationale kampioenen, een flourish display. Een drum major show die zeker een herhaling gaat krijgen tijdens een andere internationaal evenement. The Fulda Military Tattoo vindt weer plaats in november 2011. Op mijn YouTubeaccount MassedPipeband heb ik enkele filmpjes van The Fulda Military Tattoo geplaatst.


Kees Westerkamp, drum major The Clan MacBeth Pipe Band and senior drum major The Holland Massed Pipes and Drums (op de foto hiernaast, helemaal links).

Foto's: Heiko Messerschmidt en Jan-Willen van Schaik

zondag 1 november 2009

Zij kwamen nooit meer thuis

Dit jaar keerden vele Schotten, en woonachtig over de gehele wereld, terug naar hun land van herkomst. Het gehele jaar waren er in Schotland evenementen van allerlei aard met de Schotse cultuur als rode draad. Hoogtepunt voor velen was een enorme Highland Gathering van clans in Edinburgh eind juli. Eind november is de finale van Homecoming Scotland wanneer rondom St. Andrews Day (nationale feestdag in Schotland) opnieuw vele evenementen worden georganiseerd.

Een mooie gedachte van Schotland, zo’n Homecoming. Want in de afgelopen eeuwen moesten veel inwoners Schotland verlaten. Deels vrijwillig om het economisch geluk te beproeven in landen van de Nieuwe Wereld. Maar vaak verplicht als onderdeel van de Clearances. De ontruiming van Schotland (met name de Highlands) door haar inwoners te verplichten te emigreren naar landen als Amerika, Nieuw Zeeland, Canada en Australië. Het is niet voor niets dat de Schotse cultuur in deze landen hoogtij viert en je op de gekste plekken ter wereld pipe bands aantreft.

In november zijn mijn gedachten echter bij een groep Schotten die hun vaderland verlieten en er nooit meer terugkeerden, namelijk: de vele militairen van Schotse regimenten die vochten in The Great War of Eerste Wereldoorlog tussen 1914 en 1918.

Het verlies van Schotse militairen was in die periode enorm. Maar liefst 147.000 Schotse soldaten en officieren kwamen om. Dat is zo’n 26% van alle Schotten die vochten in de Eerste Wereldoorlog! Omgerekend naar aandeel van de bevolking liet 3,1% Schotten het leven (ter vergelijk: Engeland/Ierland: 1,6%, Duitsland 3,0% en Frankrijk: 3,4%). En daarmee leverde Schotland een enorm offer aan een krankzinnige oorlog.

Velen liggen begraven op één van de vele War Cemeteries in België en Noord Frankrijk. Duizenden werden nooit meer teruggevonden. Hun staan namen gegraveerd in de Menenpoort (in Ieper) en Tyne Cot Cemetery (nabij Passendale). Zij kwamen nooit meer thuis!

Twee plekken hebben voor mij als drum major een bijzondere betekenis. En dat zijn het Belgische Ieper en het Frans Longueval.

In het Noord-Franse Longueval staat het ‘Piper’s Memorial’. Als nagedachtenis aan alle pipers die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog. Het monument staat daar sinds 2002 en wordt door de Schotse en Ierse regimenten maar ook door vele burger pipers gebruikt om stil te staan bij de rol die de piper en zijn doedelzak speelde tijdens The Great War. Een tijd waarin de pipes een belangrijk rol had voor Schotse militairen. Het was onderdeel van hun cultuur!

Iedere dag, om precies 20.00u, weer of geen weer, en al sinds 1929, wordt bij de Menenpoort in het Belgische Ieper The Last Post geblazen door een klaroenblazer. Als Heel vaak wordt hij geassisteerd door een piper of pipe band die ergens vanuit de wereld naar Ieper is gereisd. Dan klinkt niet alleen The Last Post maar ook ‘Flowers of The Forest’ of ‘Sleep, Dearie, Sleep’ terwijl 1 minuut lang het leven rond de Menenpoort even stil staat. De ceremonie trekt altijd publiek maar als bekend is dat er pipe band speelt komen bezoekers uit de gehele wereld voor die paar minuten naar Ieper.

Ik heb eenmaal de ceremonie mogen leiden als drum major van een Nederlandse Massed Pipe Band. Een zeer indrukwekkende gebeurtenis. Voor de pipers en drummers die mee waren is het optreden onder de Menenpoort de meest speciale die ze ooit gedaan hebben.

Het symbool van de Britse slachtoffers van The Great War is de poppy (of klaproos). Het was de bloem die al enige nog groeide op de verwoeste slachtvelden van België en Noord-Frankrijk. John McCrae, een arts die diende in het Royal Canadian Army Medical Corps, schreef er een gedicht over. Het verscheen in december 1915 voor het eerst in het door soldaten en officieren gemaakte fronttijdschrift ‘Punch’. Het werd wereldberoemd en het gedicht en de poppy spelen in de eerste week van november een centrale rol tijdens de vele herdenkingen in Groot-Brittannië, Canada en België.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders Fields.


(John McCrae, 1915)

Kees Westerkamp, drum major

dinsdag 27 januari 2009

Ode aan Robert Burns en Haggis!

Afgelopen zondag, 25 januari, was de geboortedag van de beroemdste Schotse dichter Robert Burns (1759-1796). Heel Schotland staat dan op z'n kop en in Nederland vieren we dit een klein beetje mee.

Traditie getrouw gebeurt dit met het eten van Haggis en het drinken van Whisky. Uiteraard onder begeleiding van de bagpipe (doedelzak). De Schotten, en ook enkele Nederlandse verenigingen, doen dit door het organiseren van een zogenaamde Burns Supper. Maar bij The Clan MacBeth Pipe Band doen we het op iets beperktere schaal. We besteden aandacht aan het heugelijke feit tijdens ons bandrepetitie op maandagavond. Dat is inmiddels wel een traditie geworden.

Er was Haggis en Whisky. Het Schotse restaurant 'Het Wapen van Schotland' in Hooghalen had voor ons Haggis gemaakt. Drie soorten whisky stonden klaar voor onze leden. Onder begeleiding van een doedelzakspeler werd de Haggis het repetitielokaal binnengedragen. Eerst de piper, daarachter het dienblad met de Haggis en daarachter iemand met een Schotse zwaard om de Haggis aan te snijden.

Een must is het voorlezen van het gedicht 'Ode aan de Haggis' waarbij op een bepaald moment (naar aanleiding van een zin in de tekst) de messen worden geslepen en vervolgens de Haggis wordt aangesneden. De aanwezigen toosten op de Haggis door een whisky achterover te slaan.

Ook eens meemaken? Bezoek een Burns Supper of word lid van onze doedelzakband!

Scotland The Brave!

Groet
Kees

zaterdag 24 januari 2009

Doedelzakbands in Nederland

Nederland telt meer dan 30 doedelzakbands (of 'pipe bands' op z'n Engels). Dit aantal stijg de laatste jaren nog steeds. Ook de belangstelling voor doedelzakmuziek, Schotland en de Schotse kilt lijkt de laatste decennia flink te zijn toegenomen in Nederland. Hoogste tijd dus voor een weblog waar ik regelmatig iets zal schrijven over doedelzakbands (hoofdzakelijk de Nederlandse bands), doedelzakmuziek, Schotland en natuurlijk de Schotse kilt.

En dit alles uiteraard vanuit mijn achtergrond als drum major en voorzitter van The Clan MacBeth Pipe Band te Groningen.

Groet
Kees